David Byrne: ‘Ik wil weten welke pijn of angst mensen drijft’

David Byrne vertelt over hoe zijn hit Broadway-show zijn eigen leven weerspiegelt, het belang van menselijke connectie en waarom er veel redenen zijn om opgewekt te zijn

 

Toen David Byrne vorig jaar zijn art-pop-meets-theatre-spectaculaire American Utopia voor het eerst naar Broadway bracht, wist hij niet precies wat hij van het publiek kon verwachten.

 

Ze waren niet alsof ze bij rockconcerten waren, zegt hij: ze hadden om te beginnen aanzienlijk meer betaald voor een kaartje en waren niet van plan om na drie nummers op en neer te springen. Maar nieuwsgierigheid sneed aan twee kanten.

 

 

Elke avond, terwijl Byrne zijn elfkoppige ensemble leidde, geheel in grijs pak en op blote voeten, draadloos instrumenten bespelende in bijna constante, gesynchroniseerde beweging, keek hij tevreden toe. Langzaamaan stemden mensen zich af op de eigenaardigheden van deze meest vernieuwende voorstelling. theorie examen oefenen auto online.

 

“Ze hadden het in hun hoofd bij elkaar gestopt”, lacht hij. “‘Wat gebeurd er? Wat doet hij nu? Wat gebeurt er nu? Vinden we dit leuk? Wat vinden we hiervan? ’”

 

Terwijl hij ronddraait in zijn stoel en met zijn armen in de lucht zwaait, verwacht ik volkomen dat hij zal roepen: ‘Hoe ben ik hier gekomen?’, De beroemde tekst van Talking Heads ‘Once in a Lifetime, het nummer dat de beeld van Byrne als de zenuwachtige, excentrieke denkende man van alternatieve muziek. Het is moeilijk om niet te concluderen: David Byrne, zoals hij ooit was.

 

Op deze foto van 16 februari 2018 poseert muzikant David Byrne voor een portret in New York om zijn album ‘American Utopia’ te promoten, dat op vrijdag 9 maart wordt uitgebracht.

‘We wilden alles wegnemen en ons gewoon laten zien als mensen’

Op 68-jarige leeftijd stelt Byrne nog steeds vragen. Zijn nieuwsgierige geest, eerst bij Talking Heads, vervolgens door een grillige solocarrière en samenwerkingen met artiesten variërend van Brian Eno tot St Vincent, hebben ertoe bijgedragen dat rockmuziek een intellectuele bezigheid werd.

 

De kenmerkende, kunstzinnige, ritmische mix van post-punk, funk en pop van de band uit New York bracht talloze navolgers voort, maar niemand kon het angstige culturele commentaar van Byrne evenaren, waarin het alledaagse werd gefilterd door de lens van een vreemde neurotische indringer. theorie in 1 dag oefenen.

 

Zijn interesse in andere disciplines – boeken, films, fotografie, design, kunst en, de laatste tijd, zijn journalistieke en humanitaire projecten Reasons to Be Cheerful en We Are Not Divided – pasten vaak beter bij de academische wereld dan bij rock-‘n-roll.

 

Op passende wijze draagt ​​hij zichzelf met een afstandelijke maar zachte wetenschappelijke uitstraling: op Zoom vanuit zijn kantoor in Manhattan vandaag is hij een glimlachende, serene, bedachtzame aanwezigheid die zijn weekendplannen deelt (een uitstapje op het platteland met vrienden voordat het weer koud wordt) en hoe hij omgegaan met lockdown.

 

Hij heeft niet alleen het toeren gemist – “het maakt deel uit van wie ik denk dat ik ben, dat is moeilijk” – hij vertelt me ​​hoe hij, alleen wonend, regelmatige menselijke interactie tijdens de pandemie heeft gemist. “Te veel vertrouwen op elektronische verbindingen is niet hetzelfde. Met dit soort technologie kun je veel bereiken, maar ik denk dat het ook veel ontbreekt ”.

 

Als je de essentie van Byrne’s unieke perspectief in één geheel zou kunnen destilleren, zou het veel lijken op de echt euforische David Byrne’s American Utopia. De eerder genoemde Broadway-show is nu een HBO-concertfilm, opwindend vastgelegd door regisseur Spike Lee.

 

Een begeleidend stuk bij zijn 2018-album met dezelfde naam, het benadrukt alles wat we van Byrne verwachten – raadselachtige coole, hoekige choreografie, onberispelijke kleding, lateraal denken – in een onthullende uitvoering.

 

Op een kaal, grijs podium speelt Byrne een minzame leider terwijl zijn goedgeboorde, al zingende, dansende gezelschap in allerlei zeer gestileerde configuraties om hem heen draait.

 

In een carrière-overspannende set zijn de Talking Heads-klassiekers wonderbaarlijk: voor een percussie-zware Burning Down the House speelt Byrne een gitaar, ijsbeert over de voorkant van het podium voordat hij met de band ronddraait in een perfecte X-formatie; tijdens Once in a Lifetime bootst hij zijn dansbewegingen na uit de video uit 1981, een opzettelijk gebogen Byrneiaanse knipoog naar het verleden.

 

Het heeft hetzelfde baanbrekende gevoel als de livefilm Stop Making Sense uit 1984 van Talking Heads (zelfs zonder Byrne’s beroemde oversized pak). Maar in tegenstelling tot de hoge benchmark van regisseur Jonathan Demme, voegt het hart toe aan de elitaire theorie.

 

“Conceptueel gezien is de overeenkomst [tussen de twee films] dat de show in feite een heel eenvoudig idee is”, zegt hij. “Maar hier creëren we iets, niet met spullen, maar met ons lichaam. We wilden alles wegnemen en ons gewoon laten zien als human wezens, en maak zo verbinding met het publiek ”.

 

Het begint met Byrne, die alleen stond, hersens vasthoudt en eindigt met de gemeenschappelijke finale Road to Nowhere, marcherend door de gangpaden. “Het voelt als een heel vreugdevol einde en toch vertelt het ons dat we allemaal op weg zijn naar de vergetelheid”, glimlacht hij. De boog weerspiegelt Byrne’s eigen ontwikkeling van sociaal onhandige figuur tot empathische oudere staatsman.

 

“Het is geen biografie, maar het zijn elementen van mijn eigen leven”, zegt hij. “Introspectiever beginnen, in je hoofd leven, proberen erachter te komen – wie ben ik? Wat is mijn plek in de wereld? Waar gaat de wereld over? Wat doen deze mensen en waarom doen ze dat? Zoek dan geleidelijk een groep mensen op met wie je een relatie hebt en waar je je prettig bij kunt voelen, en ga dan collectief in contact met de wijdere wereld. Ik heb dat meegemaakt. “.

 

De show en het ouderalbum waren oorspronkelijk bedacht om mensen te overtuigen “dat er andere mogelijkheden waren” voor een Trumpiaans Amerika. Ondanks al zijn bekende speelsheid, heeft de show een serieuze stuwkracht. In scherpe monologen pleit Byrne voor sociale cohesie, smeekt mensen om te stemmen en voert hij argumenten voor immigratie (Byrne zelf werd geboren in Schotland).

 

Er is een cover van Janelle Monae’s protestlied Hell You Talmabout, waarin de namen worden gezongen van zwarte Amerikanen die door de politie zijn vermoord. Naast spraakmakende zaken als Trayvon Martin en Sandra Bland, worden recentere tragedies zoals George Floyd en Breonna Taylor herdacht tijdens een emotionele passage waarin Lee de voorstelling tussenvoegt met beelden van de slachtoffers en hun families. “Het is een zeer ontnuchterende klap in de buik”.

 

De track wordt vervolgd met een verklaring van Byrne dat hij moet leren en veranderen. “In plaats van dat ik met de vinger wijs en schreeuw over dingen die ik als verkeerd beschouw”, zegt hij, “moet ik bij mij beginnen en een spiegel voorhouden en de lelijke delen van mezelf zien die ik misschien niet onder ogen had gezien. Hé, het komt wel eens voor ”. Zo goed als zijn woord, bood Byrne deze zomer een oprechte verontschuldiging aan voor het aantrekken van een zwart gezicht in 1984.

 

Hij erkent dat deze kwesties zijn begrip te boven gingen in de vroege dagen van Talking Heads, toen zijn artistieke focus hem een ​​uitdaging maakte om in de buurt te zijn. (Talking Heads-drummer Chris Frantz woest Byrne’s gedrag in zijn recente memoires Remain in Love; Byrne’s stonewalling line is dat hij het niet heeft gelezen). “De dingen waar ik het in deze show over heb, zou ik toen nooit hebben gedaan.

 

“Maar misschien is dat te verwachten. Er is een periode waarin u zich als kunstenaar vestigt. Als je eenmaal die basis hebt gevonden, kun je je afvragen: wat moet ik ermee doen? ”

 

Byrne heeft onlangs Reasons to Be Cheerful opgericht, een online magazine met verhalen over positieve sociale veranderingen over de hele wereld. “We vinden elke week dingen betrouwbaar”, zegt hij enthousiast, “soms waar je het niet verwacht.” Evenzo probeert Byrne met We Are Not Divided te bewijzen dat politieke tegenpolen meer gemeen hebben dan het huidige discours u doet geloven.

 

We spreken namelijk precies een week sinds de beladen Amerikaanse verkiezingen. Byrne is natuurlijk “erg blij met het resultaat en gelukkiger dat meer mensen hebben gestemd”, hoewel ik moet toegeven dat hij er niet zo tevreden uitziet als ik had verwacht.

 

“Voor velen van ons is de verrassing, ondanks hoe slecht deze pandemie werd aangepakt, hoeveel mensen Trump nog steeds steunen”, zegt hij. ‘Sommigen van ons hadden duidelijk de verkeerde indruk dat dit een absolute aardverschuiving zou worden. En dat was het niet. Mensen zijn waarschijnlijk terecht erg ongelukkig, erg boos. Dus ik denk dat we ernaar moeten kijken en gaan, oké, wat betekent dat? ”

 

Het lijkt erop dat Byrne meer moeite doet dan de meesten om de kloof tussen ideologieën te overbruggen. “Het is belangrijk om te proberen het te begrijpen, zelfs als het dingen zijn die je echt beledigend vindt. Ik wil weten wat voor soort pijn of angst dingen drijft die je daarbuiten ziet ”.

 

Byrne is het daarmee eens als ik suggereer dat de film in een ander licht zal worden gezien in de wereld na Trump. Hij zegt dat de pandemie en de Black Lives Matter-protesten ook de perceptie hebben veranderd, en hij is van plan om elementen te herschrijven voordat de Broadway-show volgend jaar terugkeert.

 

“Ik moet erkennen wat er politiek is gebeurd, en wat er dit jaar met mensen psychologisch en fysiek is gebeurd”.

 

Ik vraag me af of hij door zijn recente projecten het gevoel heeft dat hij de menselijke conditie beter begrijpt? Hij begint te lachen. “Ik denk het wel”, biedt hij aarzelend aan. “Ik denk dat we allemaal het gevoel hebben dat we dingen beter uitzoeken naarmate we groeien.

 

“We houden onszelf misschien voor de gek, maar ja, ik ben hetzelfde. Een van de dingen die ik heb ontdekt, is datt mensen zijn veel minder rationeel dan we graag denken. Traditionele economen denken bijvoorbeeld graag dat mensen beslissingen nemen in hun eigen belang.

 

Het enige wat we hoeven te doen is kijken naar wat er in de wereld gebeurt om te beseffen dat dit gewoon niet waar is ”.

 

Het is een van de redenen waarom hij zich zorgen maakt over ‘het grotere geheel’, zoals klimaatverandering. “Er is ontzettend veel werk aan de winkel. Dus daar hou ik mijn adem bij “. Maar op weg naar 2021 zegt hij dat er nog steeds redenen zijn om opgewekt te zijn.

 

“Ah, ja, ja, ja, ik zeg ja”, lacht hij. “Dat gaat door”