Moet je investeren in bitcoin?

Als u zich afvraagt of digitale valuta’s zoals bitcoin en ethereum een verstandige vermogensgroep zijn om uw geld in te investeren, komt dit artikel goed van pas.

Door fans geprezen als een marktverstorende bevrijding en door critici gedemoniseerd als een gevaarlijke, volatiele creatie, zijn bitcoin en andere cryptocurrencies nooit lang uit de krantenkoppen.

Het concept van digitale gelden die mensen online heen en weer sturen, is op zichzelf niet zo ingewikkeld – geld overmaken van de ene online bankrekening naar de andere doet precies dat. Cryptocurrencies gebruiken hiervoor blockchain- technologie – een manier om gegevens in cyberspace te verzenden -. Maar, in tegenstelling tot normale valuta zoals dollars en ponden, zijn cryptocurrencies “gedecentraliseerd”, wat betekent dat ze niet worden gereguleerd door een centrale autoriteit, zoals een regering of financiële instelling.

Dit heeft enkele voordelen: cryptocurrencies zijn wereldwijd, wat betekent dat ze in elk land dezelfde waarde hebben. Deze functie maakt ze veel gemakkelijker over te dragen van persoon naar persoon over de hele wereld, zonder de last van wisselkoersen. Klik hier om bitcoin koers grafieken te bekijken. Hier kunt u verder een overzicht krijgen van bitcoins kopen sites krijgen.

Het grote nadeel van digitale activa zoals bitcoin en dergelijke is dat ze schokkend volatiel zijn en er zijn berichten dat mensen moesten wachten om hun geld op te halen vanwege technische grommen.

Wat zijn de drie grootste cryptovaluta?

Bitcoin, de bekendste en eerste grote cryptocurrency, werd gelanceerd in 2009. Sindsdien zijn er veel challenger cryptocurrencies, genaamd altcoins, op het toneel verschenen.

Tegenwoordig blijft bitcoin de marktleider. De marktkapitalisatie – in feite zijn totale waarde – is maar liefst $ 150 miljard, vanaf oktober 2019. Ethereum en Ripple komen op de tweede en derde plaats, met respectieve marktkapitalisaties van $ 19,39 miljard en $ 11,79 miljard.

Hoe heeft de bitcoin-prijs in de loop van de tijd gepresteerd?

Extreme volatiliteit is misschien wel de meest bepalende factor op de markt voor cryptocurrency. Vanaf 8 oktober 2019 was één bitcoin ongeveer £ 6.741 waard. Een maand daarvoor, op 8 september, was het veel meer waard: £ 8.466. Maar in februari had één bitcoin een waarde van slechts £ 2,797, en dit is niet eens het schokkende spul.

Eerder steeg bitcoin van iets meer dan £ 788 op 30 december 2016 tot £ 14.747 op 15 december 2017, voordat hij twee weken later kelderde naar £ 9.499.